Η ιστορία του καπνού
Έτσι κάπνισε...
Η ιστορία του καπνού, ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω, γύρω στον 10ο με 11ο αιώνα, στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Βέβαια υπάρχουν και φήμες που υποστηρίζουν ότι ο καπνός ήταν ήδη γνωστός και στους Αρχαίους Έλληνες, ή σε άλλους λαούς της Ανατολής, βασιζόμενες σε αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θύμιζαν καπνοσύριγγες. Αλλά κι αν θεωρήσουμε τις φήμες αληθινές, το σίγουρο είναι ότι ο καπνός λησμονήθηκε και ξεχάστηκε, με τέτοιο τρόπο, ώστε δεν βρέθηκαν ίχνη του στον Δυτικό κόσμο.
Χρειάστηκε η ανακάλυψη της Αμερικής το 1492 από τον Χριστόφορο Κολόμβο, για να έρθει ξανά στο προσκήνιο, αφού η εικόνα των Ινδιάνων της Κούβας με τα μεγάλα καλάμια (tabacos) να καίνε χόρτο (το ονόμαζαν cohiba), ήταν από τα πρώτα αξιοσημείωτα της νέας Γης. Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι ο καπνός που παραγόταν από το κάψιμο αυτού του φυτού, είχε όχι μόνο θεραπευτικές και υπερφυσικές ιδιότητες (αφού συντελούσε στην εκδίωξη των κακών πνευμάτων), αλλά προσέφερε και ιδιαίτερη ευχαρίστηση δια της εισπνοής του.
Τις πρώτες δεκαετίες μετά την ανακάλυψη της Αμερικής, οι επισκέπτες του Νέου Κόσμου, ενδιαφέρονταν κυρίως για χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα, με αποτέλεσμα ο καπνός να παραμείνει γνωστός σε πολύ στενό κύκλο.
Όταν ο Φίλιππος Β' αποφάσισε να γνωρίσει καλύτερα τις παραγωγικές δυνατότητες των νέων του κατακτήσεων, έστειλε σε ειδική εξερευνητική αποστολή τον Χερνάντες ντε Τολέδο, ο οποίος εισήγαγε φυτά καπνού στην Ευρώπη. Κατά μία άλλη εκδοχή φυτά και σπόρους καπνού, έφερε πρώτα στην Ευρώπη ο Φερνάντο Κορτέζ, αλλά μόνο ως δείγματα.
Στη Γαλλία, αυτός που συντέλεσε στην διάδοση του καπνού, ήταν ο συγγραφέας και διπλωμάτης (πρεσβευτής της Γαλλίας στην Πορτογαλία) Jean Nicot. Αφού προμηθεύτηκε φύλλα καπνού από έμπορο, τα διοχέτευσε στην Βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων, για να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις ημικρανίες που την ταλαιπωρούσαν. Το φυτό προς τιμή του ονομάστηκε νικοτιανή, και φυσικά ο όρος νικοτίνη προήλθε από αυτόν. Η μεγάλη σημασία που απέδωσε η Βασίλισσα στο νέο φυτό (ονομάστηκε χόρτο της Βασίλισσας), συντέλεσε στην ταχύτατη διάδοσή του.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτός που πραγματικά ήταν υπεύθυνος για την εξάπλωση της νέας συνήθειας, ήταν ο Sir Walter Raleigh.
Σε λίγα χρόνια και μέχρι το 1560, ο καπνός είχε διαδοθεί Γαλλία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία...
Η καλλιέργεια του καπνού στην Αμερική από Ευρωπαίους αποίκους, άρχισε στο Σάντο Ντομίνγκο το 1531, στη Κούβα το 1580, στη Βραζιλία το 1600, στη Βιρτζίνια το 1612 κλπ.
Σύντομα ο καπνός έγινε το πρώτο εξαγωγικό προιόν των αποίκων, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με βιομηχανικά προιόντα προκειμένου να επιβιώσουν...