Ζούμε περισσότερο τρώγοντας γιαούρτι?
Παντού υπάρχει ένας μύθος...
Ότι είναι νόστιμο, δεν είναι απαραίτητα και υγιεινό. Έτσι μας έμαθαν οι παλαιοί και σίγουρα δεν έχουν άδικο (βλέπε αλλαντικά, γλυκά κλπ)
Για το γιαούρτι όμως γενικά έχουν γραφτεί πολύ θετικά σχόλια.
Βέβαια οι γαλακτοβιομηχανίες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια οικονομία, και η λογική ότι ο άνθρωπος πρέπει να πίνει γάλα και να απολαμβάνει μέχρι να πεθάνει τα παρασκευάσματα του, μοιάζει περισσότερο ως κατευθυνόμενη προσέγγιση και όχι ως αναγκαίο.
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό "ζώο" που τρέφεται με κάθε μορφής υποκατάστατο του γάλακτος συνέχεια, ενώ τα ζώα το πίνουν μόνο τους πρώτους μήνες της ζωής τους.
Το γιαούρτι παράγεται από την βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος.
Τα βακτηρίδια που χρησιμοποιούνται για το γιαούρτι είναι γνωστά ως καλλιέργειες γιαουρτιού. Η ζύμωση της λακτόζης από αυτά τα βακτηρίδια παράγει γαλακτικό οξύ, το οποίο δρα στην πρωτεΐνη γάλακτος για να δώσει στο γιαούρτι την υφή και την χαρακτηριστική του γεύση, με πρωταρχικό συστατικό συνήθως το αγελαδινό γάλα.
Επειδή το γιαούρτι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες, συσχετίζεται συχνά με προβιοτικά, τα οποία έχουν θεωρηθεί ότι έχουν θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική, καρδιαγγειακή ή μεταβολική υγεία.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής κλινικές αποδείξεις υψηλής ποιότητας δεν επαρκούν για να καταλήξει στο συμπέρασμα κάποιος ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών ή βελτιώνει με άλλο τρόπο την υγεία.
Σε πολλά sites έχει γραφτεί ότι μέχρι και μακροζωία προσφέρει η κατανάλωση γιαουρτιού.
Μην πιστεύετε εύκολα αυτά που σας σερβίρουν...έχουν τον λόγο τους πάντα...