Οι πραγματικοί Peaky Blinders
Οι διάσημοι gangsters που εμπνεύστηκε η σειρά...
Ίσως το μυστικό για την επιτυχία της σειράς που έχει προκαλέσει παροξυσμό σε όλον τον κόσμο, να είναι ότι οι χαρακτήρες υπήρξαν στην πραγματικότητα, και η συμμορία των Peaky Blinders ήταν πράγματι gangsters στο Μπέρμιγχαμ που έδρασαν από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι και την αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1870 το Μπέρμιγχαμ αποτελούσε ανερχόμενο βιομηχανικό κέντρο, και οι εργάτες ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, φτώχειας και εξαθλίωσης. Η βία και τα εγκλήματα αποτελούσαν σύνηθες φαινόμενο, και συνεχώς ξεσπούσαν ταραχές ανάμεσα σε συμμορίες της πόλης για την προστασία και για το ποιος θα ελέγχει την περιοχή.
Η συμμορία απαρτιζόταν κυρίως από νέους άνεργους άνδρες. Αποκόμισαν αμέσως δύναμη, ληστείες, επιθέσεις, πολιτική επιρροή και τον έλεγχο του τζόγου. Την κυριαρχία τους βοήθησε και ήττα αντιπάλων, των "Sloggers", με τους οποίους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της ευρύτερης περιοχής.
Είχαν τον έλεγχο για σχεδόν είκοσι χρόνια μέχρι το 1910 όταν έγιναν μια μεγαλύτερη συμμορία και το "Peaky Blinders" έγινε συνώνυμο για οποιαδήποτε ορμητική συμμορία στο Μπέρμιγχαμ.
Η δημοφιλής προέλευση του ονόματος τους, λέγεται ότι προέρχεται από την πρακτική των μελών συμμοριών που έραβαν λεπίδες ξυρίσματος μίας χρήσης, στα καπέλα τους, για να χτυπούν τα θύματα τους.
Ωστόσο, καθώς η εταιρεία Gillette εισήγαγε μόνο το πρώτο ανταλλακτικό σύστημα ξυριστικής μηχανής το 1903 στην Αμερική, και μέχρι το 1908 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο κατασκευής τους στη Μεγάλη Βρετανία, αυτή η έκδοση του ονόματος δεν θεωρείται έγκυρη.
Ο Βρετανός συγγραφέας John Douglas από το Μπέρμιγχαμ ισχυρίστηκε ότι τα καπέλα χρησιμοποιήθηκαν ως όπλο στο μυθιστόρημά του "A Walk Down Summer Lane". Τα μέλη χρησιμοποιούσαν ξυράφια που ράβονταν στα καπέλα και χρησιμοποιούνταν για να τυφλώσουν τον εχθρό τραυματίζοντας πάνω από τα μάτια, ώστε να τρέξει αίμα και να μην μπορούν να δουν.
Γενικά η τακτική των συμμοριών αυτών ήταν να γλιστρούν πίσω από κάποιον και στη συνέχεια να τραβούν την κορυφή του καπέλου κάτω από το πρόσωπο του θύματος, ώστε να μην μπορούν να δουν καθαρά ποιος τους έκλεψε.
Δεύτερο χαρακτηριστικό της συμμορίας ήταν το γούστο τους στο ντύσιμο.Ο ενδυματολογικός τους κώδικας παρέπεμπε σε κλασικό βρετανικό στυλ, ώστε να ξεχωρίζουν από τις άλλες συμμορίες και να αποπνέουν ένα αέρα αριστοκρατίας. Τα καπέλα τους έγερναν από τη μία πλευρά, φορούσαν σακάκι και παντελόνια με τσάκιση, παλτό με χάλκινα κουμπιά, μπότες και έδεναν γύρω από το λαιμό τους μεταξωτά φουλάρια.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία πολιτικού ελέγχου, η αυξανόμενη επιρροή τους έφερε στην προσοχή μια μεγαλύτερη συμμορία, τα Birmingham Boys . Η διείσδυση στην εξουσία οδήγησε σε βίαιες αντιδράσεις από τη συμμορία του Μπέρμιγχαμ. H οικογένεια των Peaky Blinders αποστασιοποιήθηκε από το κέντρο του Μπέρμιγχαμ και πήγε στην ύπαιθρο.
Με την απόσυρση τους από τον εγκληματικό υπόκοσμο η συμμορία του Birmingham Boys κυριάρχησε στη θέση τους και κέρδισε τον πολιτικό έλεγχο της Κεντρικής Αγγλίας τη δεκαετία του 1930.