Οι 3 ιππότες των μέσων ενημέρωσης
Φίλης-Μάζης-Γρίβας...
Και οι τρεις τους είναι αποθέωση να τους παρακολουθείς τόσο σε τηλεοπτικές εκπομπές, όσο και σε βίντεο στο internet.
Πρόκειται για παρουσίες που έχουν διαβάσει τόνους βιβλίων, με διπλώματα και συγγραφικό έργο, τρεις μορφές που όλοι θα θέλαμε να τους είχαμε μπροστάρηδες στην πολιτική μας ζωή, και όχι απλά καλεσμένους στα τηλεοπτικά πάνελς.
Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και βλέποντας γεγονότα και καταστάσεις αμερόληπτα και αντικειμενικά, είναι ο ορισμός ανάλυσης όποιου θέματος τους ζητηθεί να σχολιάσουν.
Κώστας Γρίβας:
Εκλεγµένος Αναπληρωτής Καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου διδάσκει το µάθηµα της «∆ιεθνούς
Γεωγραφίας και Συστηµικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης των Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών».
∆ιδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή» στο Τµήµα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Αθηνών.
Κατά καιρούς είναι επισκέπτης καθηγητής δίνοντας διαλέξεις στη Σχολή Εθνικής Άµυνας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, καθώς και στη Σχολή ∆ιοίκησης και Επιτελών της Πολεµικής Αεροπορίας (Σ∆ΙΕΠ).
Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευµένος δηµοσιογράφος στο Υπουργείο Εθνικής Άµυνας, ενώ έχει δουλέψει ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Στρατηγική» και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό «Γεωπολιτική».
Ιωάννης Μάζης:
Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δίπλωμα Εμβριθών Σπουδών.
Διπλωματούχος Μηχανικός, Τμήμα Τοπογράφων και Αγρονόμων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Εξειδίκευση α) στην μελέτη της ανακατανομής ισχύος στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Τουρκία υπό την επίδραση του γεωπολιτικού παράγοντος του ισλαμιστικού κινήματος.
β) στην Θεωρητική και Μεθοδολογική ολοκλήρωση της Σύγχρονης Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσης με τη χρήση ποσοτικο-ποιοτικών μεθόδων στο νεοθετικιστικό πλαίσιο της Μελέτης του Διεθνούς γίγνεσθαι, της οποίας εισηγητής σε διεθνές επίπεδο είναι ο ίδιος.
Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).
Διδάσκει επίσης στο Μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου της Τουλούζης «Αnalyse de Conflits», ζητήματα Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Διδάσκει σε όλες τις, Μεταπτυχιακού Επιπέδου, Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας.
Διδάσκει «Εισαγωγή στη Γεωπολιτική και Γεωπολιτική της Ενέργεια», στην Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου των Εξωτερικών.
Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Νάπολης, Σορβόνης, Βαρκελώνης, Ρώμης, Μπολόνιας, Τριέστης.
Γιώργος Φίλης:
Κάτοχος Διδακτορικού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις και Γεωπολιτική Ανάλυση από το Πανεπιστήμιο του Durham (Ντάραμ) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η διδακτορική του διατριβή αφιερώθηκε στην συστημική ανάλυση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας-Ρωσίας-Δύσης με βάση την γεωπολιτική μεθοδολογική προσέγγιση με ιδιαίτερη επικέντρωση σε θέματα ενεργειακής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στις Διεθνείς Σχέσεις/Σπουδές από το ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και Πτυχίου στις Οικονομικές Επιστήμες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών το 1994.