
To τραγούδι που προκάλεσε 200 αυτοκτονίες
"Η ζοφερή Κυριακή"...
Το «Gloomy Sunday» γράφτηκε μια βροχερή Κυριακή του 1932 στο Παρίσι από τον Ούγγρο συνθέτη Ρέζε Σέρες. Ο Σέρες αιχμαλωτίστηκε από τους Ναζί μαζί με τη μητέρα του η οποία πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε μια σειρά από σπουδαία τραγούδια που έγιναν γνωστά στην Ουγγαρία και όχι μόνο.
Παρά την επιτυχία, συνέχιζε να ζει φτωχικά στη Βουδαπέστη και να παίζει πιάνο σε ένα μπαρ, όπου σύχναζαν πόρνες, μουσικοί και σκοτεινοί άνθρωποι των τεχνών. Τη δεκαετία του '60 βυθίστηκε στην κατάθλιψη και το 1968 έβαλε τέλος στη ζωή του. Ήταν 78 ετών όταν πήδηξε από ένα παράθυρο στο κενό, ωστόσο κατάφερε να επιζήσει. Όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αυτοκτόνησε με ένα σύρμα που τύλιξε γύρω από τον λαιμό του.
Τους στίχους είχε γράψει o ποιητής Ladislas Javor, ο οποίος τους είχε εμπνευστεί μετά τον χωρισμό του με την αρραβωνιαστικιά του. Το τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός ερωτευμένου άνδρα που χάνει την αγαπημένη του, γι αυτό και ο ίδιος σκέφτεται να αυτοκτονήσει, με ελπίδα να την συναντήσει.
Το παράδοξο είναι πως το μελαγχολικό του τραγούδι «Ζοφερή Κυριακή» είχε συνδεθεί επίσης με πολλές αυτοκτονίες. Γι αυτό και έμεινε γνωστό ως το «Ουγγρικό τραγούδι αυτοκτονίας». Συνολικά περίπου 200 θάνατοι έχουν συνδεθεί με το τραγούδι. Στο Βερολίνο, μια καταστηματάρχισσα κρεμάστηκε και κάτω από τα πόδια της βρισκόταν ένα αντίγραφο της παρτιτούρας του τραγουδιού. Στη Νέα Υόρκη, μια δακτυλογράφος αυτοκτόνησε με αέριο, αφήνοντας πίσω της ένα σημείωμα όπου ζητούσε να παίξουν στην κηδεία της το «Gloomy Sunday». Στη Ρώμη ένα αγόρι άκουσε ένα ζητιάνο να σιγοτραγουδά το κομμάτι. Πήγε στο ζητιάνο, του έδωσε όλα του τα χρήματα, πήδηξε στον Τίβερη και πνίγηκε. Έτσι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία ανησυχούσε όλο και περισσότερο, άρχισε να αποθαρρύνει τις δημόσιες εκτελέσεις του τραγουδιού. Το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες και οι ραδιοσταθμοί αρνούνταν να το παίξουν.
Το τραγούδι είχε κατηγορηθεί για δραματική αύξηση των αυτοκτονιών και τελικά απαγορεύτηκε. Φυσικά πλέον κυκλοφορεί ελεύθερα στο youtube: