Drag Shows
Είμαστε έτοιμοι για αυτό?...
Σίγουρα στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να παρακολουθούμε ανάλογα θεάματα καθώς δεν είναι αρκετά διαδεδομένα σε αντίθεση με το εξωτερικό. Η επιλογή εξόδου σε μαγαζιά που φιλοξενούν drag shows στις Ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι συνηθισμένο ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης, με πελάτες straight, gay, bi. Μάλιστα η πληθώρα πελατών επρόκειτο για straight κόσμο, που αποφασίζουν να προσεγγίσουν το «διαφορετικό» με μία άλλη ματιά, να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν ένα ιδιαίτερο βράδυ από τις συνηθισμένες εξόδους.
Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο όρος “drag” προέρχεται από την φράση «Dressed as girls» και έχει εμπνευστεί από τις θεατρικές παραστάσεις του 19ου αιώνα, που στο θέατρο οι ηθοποιοί ήταν αποκλειστικά άνδρες, και αναγκαστικά υποδύονταν και γυναικείους ρόλους φορώντας γυναικεία ρούχα και περούκες. Κάτι ανάλογο είχαμε και στην αρχαιότητα στην αρχαία Αθήνα, καθώς οι γυναίκες αποκλείονταν από τα κοινά και απαγορευόταν να συμμετάσχουν σε θεατρικές παραστάσεις, γι’ αυτό και οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες και φορέματα που θύμιζαν τα γυναικεία. Οι drag queens στις μέρες μας είναι καλλιτέχνες, άνθρωποι που ασχολούνται με το θέατρο ή την μουσική ή και καθημερινοί τύποι με άλλα επαγγέλματα, που μέσα από τον τρόπο που ντύνονται ή και εκφράζονται έχουν σκοπό να διασκεδάσουν το κοινό ή να περάσουν κοινωνικά και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα. Πολλές drag queens μιμούνται γνωστούς καλλιτέχνες και συνήθως γυναίκες. Μπορεί να τραγουδούν ζωντανά, να συμμετέχουν σε θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες. Άλλες εφευρίσκουν δικές τους περσόνες και γενικά, δεν υπάρχει κανόνας για το πως πρέπει ή δεν πρέπει να εκφράζεται. Οι παραστάσεις γίνονται σε νυχτερινά μαγαζιά ή θέατρα, συστηματικά ή και σε ειδικές περιπτώσεις που οι μαγαζάτορες θέλουν ένα διαφορετικό special show που θα τραβήξει την προσοχή του κοινού.
Η διαδικασία για να μεταμορφωθεί κάποιο άτομο σε drag queen είναι χρονοβόρα και έχει αρκετό κόστος μιας και απαιτούνται πολλά υλικά (μακιγιάζ, περούκες, κοστούμια, φορέματα) για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μιας και οι περισσότερες drag queens είναι άνδρες - αν και υπάρχουν αρκετές γυναίκες είναι και εκείνες - απαιτείται πολύ καλή γνώση χρήσης μακιγιάζ προκειμένου η ψευδαίσθηση να είναι επιτυχής. Η διαδικασία είναι ακόμα πιο απαιτητική στην περίπτωση που ο καλλιτέχνης θέλει να μιμηθεί ένα διάσημο πρόσωπο μιας και, οι σκιάσεις και τα χρώματα μέσω του μακιγιάζ πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Επίσης χρησιμοποιούνται προσθετικά στους γοφούς, στους μηρούς και στο στήθος προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι αισθητικά ανάλογο.
Γενικά ένα Drag Show δεν είναι κάτι που μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας. Για να επισκεφτείς ένα μαγαζί με ένα τέτοιο performance πρέπει να είσαι απαλλαγμένος από στερεότυπα για να απολαύσεις και να συγκεντρωθείς στο μήνυμα της παράστασης, που όπως είπαμε κυρίως είναι κοινωνικό ή πολιτικό. Στην Αθήνα shows γίνονται στο Shamone, το Sodade 2, το The Apartment και το Six D.o.g.s, ωστόσο ο Έλληνας ακόμα δεν έχει πλήρως αφουγκραστεί αυτού του είδους την τέχνη. Σε αντίθεση με την Αμερική, που υπάρχει και reality show με Drag Queens, το «RuPaul’s Drag Race» και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Γενικά θα λέγαμε ότι είναι μία ιδιαίτερη και ευχάριστη οπτικοακουστική εμπειρία. γεμάτη χρώμα, μουσικές και φαντασία.
(Last Photo: Drag Queen in Athens)