Αλλεργική ρινίτιδα
Μία ύπουλη περίπτωση...
Αν και στις μέρες μας η επίσκεψη σε ένα γιατρό για οτιδήποτε, αποτελεί για τους περισσότερους είδος πολυτελείας αν δεν φτάσουν στο αμήν, εντούτοις πάντα η ιατρική παρακολούθηση βοηθά κατά πολύ στο να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
Όσο κι αν η ζωή έχει ακριβύνει, όσο κι αν θεωρούμε πολλές φορές τα λεφτά μίας επίσκεψης σε γιατρό πεταμένα, οφείλουμε στις μέρες μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί, αφού κάτι απλό και ασήμαντο μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο.
Ακόμη και η περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας, μοιάζει τόσο αθώα και αμελητέα προσοχής, αλλά δεν είναι έτσι.
Η συστηματική φλεγμονώδη αυτή νόσος , προκαλείται από την έκθεση σε αλλεργιογόνους παράγοντες και επηρεάζει τον ρινικό βλεννογόνο στο εσωτερικό της μύτης. Το γρασίδι και η γύρη από τα λουλούδια και τα δέντρα είναι οι βασικότερες αιτίες που την προκαλούν, ενώ και η γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος μπορεί να την πυροδοτήσει.
Η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να είναι εποχική ή ετήσια. Η εποχική εκδηλώνεται συνήθως στην αρχή της άνοιξης, όταν η ανθοφορία των φυτών είναι μεγάλη, ενώ η ετήσια προκαλείται από τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι μας, από μύκητες, αλλά και από χημικές ουσίες, όπως είναι τα απορρυπαντικά.
Φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη, φαγούρα στον λαιμό, μπούκωμα, καταρροή, βήχας, πονοκέφαλος, είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα, που μπορεί να μπερδέψουν και να μας αποπροσανατολίσουν, αφού μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων, ακόμη και του coronavirus.
Για τη διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας χρειάζονται συγκεκριμένα αιματολογικά και δερματικά τεστ, ενώ απαιτείται και ενδοσκοπικός έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί αν πίσω από τη νόσο κρύβονται και άλλοι παράγοντες, όπως ανατομικές ανωμαλίες.
Σε περίπτωση συνδυασμού αλλεργικής ρινίτιδας με άσθμα πρέπει να γίνει πνευμονολογικός και αλλεργιολογικός έλεγχος.
Να αερίζετε συχνά τον χώρο του σπιτιού σας, να κλείνετε τα παράθυρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όταν φυσάει, να αποφεύγετε περιοχές με μεγάλη βλάστηση, να αλλάζετε συχνά το φίλτρο στα κλιματιστικά, να μην διατηρείτε φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού, να μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια με πούπουλο, να αποφεύγετε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης, είναι μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε...