Το «Διαμάντι Της Ελπίδας»
Γεμάτο σκοτεινό μυστήριο...
Το διάσημο διαμάντι “Hope” αφού πέρασε σε πολλά χέρια ανά τους αιώνες, πλέον βρίσκεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Smithsonian» στη Νέα Υόρκη. Η ιστορία του δεν είναι μόνο περίπλοκη εξαιτίας των μύθων που συνήθως συνοδεύουν τόσο μεγάλης αξίας αντικείμενα. Χάρη στο διαμάντι της ελπίδας, αποκαλύφθηκε ένα σημαντικό μυστικό αρκετών αιώνων για την ανθρωπότητα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…
Αποτελεί ένα από τα πιο σπάνια και διάσημα διαμάντια στον κόσμο, χρώματος μπλε, 45.52 καρατίων και η αξία του ανέρχεται στα 200 – 250 εκ. δολάρια. Βρέθηκε στην Ινδία, όπως και τα περισσότερα διαμάντια στον κόσμο, στο ορυχείο Kollur. Το 1642 ο Γάλλος Κοσμηματοποιός Jean Baptise Tavernier το αγόρασε – κατά άλλους ισχυρισμούς το έκλεψε από ένα Ινδουιστικό άγαλμα, γι’ αυτό και οι ιερείς το καταράστηκαν. Τότε τα καράτια του ήταν 112 3/16.
Αργότερα το 1668 ο κοσμηματοπώλης το πούλησε στον Γάλλο Βασιλέα Louis XIV, ο οποίος τον έχρησε ευγενή, αλλά παρ’ όλα αυτά ο μύθος λέει πως βρήκε μαρτυρικό θάνατο από επίθεση σκύλων. Ο βασιλιάς της Γαλλίας αποφάσισε να βελτιώσει τη λάμψη του διαμαντιού, γι αυτό και το έκοψε σε 67 1/8 καράτια. Λίγο πιο μετά πεθαίνει από γάγγραινα.
Έτσι πέρασε στα χέρια του δισέγγονου του, αλλά κατά τη διάρκεια της επανάστασης κλάπηκε και ο τελευταίος αποκεφαλίστηκε. Το διαμάντι χάθηκε μέχρι το 1813, όπου τότε βρέθηκε κομμένο στα 45 καράτια στα χέρια ενός κοσμηματοποιού, αλλά ήλθε στην κατοχή του Βασιλιά George IV. Ο βασιλιάς πέθανε από αρτηριοσκλήρυνση και το «διαμάντι της ελπίδας» πέρασε στα χέρια της οικογένειας Hope (του Henry Philip Hope), που πήρε και το όνομα του. Τα χρέη ακολουθούσαν κάθε ιδιοκτήτη του διαμαντιού γι αυτό και άλλαξε αρκετούς μέχρι το 1958 που δωρίστηκε στο Μουσείο. Άλλοι αυτοκτόνησαν, δολοφονήθηκαν με άγριους τρόπους, πνίγηκαν σε ναυάγια, σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά, έχασαν σπίτια και περιουσίες με παράξενους τρόπους, και έχασαν τις οικογένειες τους φρικτά. Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει αν όντως κάποια κατάρα συνόδευε το περίεργο διαμάντι ή απλά αυτά ήταν τα επακόλουθα ζωής των εύπορων κατόχων.
Πέρα όμως από τις προσωπικές κακοτυχίες των ιδιοκτητών του, το διαμάντι αυτό αποτέλεσε αιτία μιας σημαντικής ανακάλυψης που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι πρόσφατα, μέχρι οι επιστήμονες να ασχοληθούν με το ίδιο και τον τρόπο δημιουργίας του.
Το 99% όλων των διαμαντιών σχηματίζονται περίπου 150 – 200 χλμ μέσα στη Γη, πολύ πιο ρηχά από τα μπλε. Δημιουργούνται από κρυσταλλική μορφή καθαρού άνθρακα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και πίεση. Τα μπλε, που αποτελούν μόνο το 0,02% του συνόλου των διαμαντιών, σχηματίζονται σε βάθη που ξεπερνούν τα 660 χλμ στον «κάτω μανδύα» της Γης. Αυτά αποκρυσταλλώνονται δίπλα σε μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν νερό τα οποία ήταν κάποτε μέρος του βυθού της θάλασσας. Το μπλε χρώμα τους το παίρνουν από το στοιχείο «βόριο» και ύστερα λοιπόν από τη μελέτη αυτού του διαμαντιού, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν πώς το βόριο υπήρχε κάποτε στο νερό των ωκεανών και ενσωματώθηκε στον πυθμένα τους. Γι’ αυτό και με την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών το στοιχείο αυτό βρέθηκε στο μπλε διαμάντι.
Έτσι, χάρη στην ιστορία του διαμαντιού της ελπίδας που κέντρισε το ενδιαφέρων των επιστημόνων έγινε γνωστή η προέλευση των μπλε διαμαντιών, αλλά κυρίως αποκαλύφθηκε η γεωλογική ιστορία εκατομμυρίων χρόνων.