Κονιάκ, o "υγρός χρυσός"
Για τους λάτρεις της φινέτσας και της καλής ζωής...
Το κονιάκ ή αλλιώς το υγρό ήλεκτρον είναι ο βασιλιάς της επίγευσης. Η επίγευση ενός κρασιού εξαιρετικής ποιότητας ωχριά μπροστά στην ένταση και στην διάρκεια της επίγευσης ενός πολύ μέτριου κονιάκ.
Το συναντάμε από παλιά, στα μαρμάρινα τζάκια, με τις κομψές κυρίες με τα αραχνοΰφαντα φορέματα και τους κυρίους που καπνίζουν πούρα κρατώντας στα χέρια τους το λεγόμενο "απόσταγμα των αγγέλων", ποτό σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, που πέρασε και επικράτησε. Παρόν από εκείνες τις εποχές μέχρι των Αμερικάνων γκάγκστερ (οι οποίοι ως λάτρεις της καλής ζωής δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν έξω από τις ακριβές συνήθειες τους το ευγενές απόσταγμα), μεγάλων ηθοποιών του Hollywood, και των καλλιτεχνών.
Από τον 13ο αιώνα Ολλανδοί έμποροι μετέφεραν βαρέλια κρασιού από τη Γαλλία στη Βόρειο Ευρώπη. Συχνά, το κρασί χαλούσε κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού κι έτσι, τον 16ο αιώνα, άρχισαν να αποστάζουν το κρασί και να φτιάχνουν ένα είδος brandy, το "καμένο κρασί".
Έναν αιώνα αργότερα, οι Γάλλοι διπλοαποστάζανε το κρασί, παλαιώνοντάς το σε ξύλινα βαρέλια. Το νέο ποτό ήταν πιο «ευγενικό» ενώ πετύχαινε μια μοναδική κομψότητα. Το 17ο αιώνα, η παραγωγή του συστηματοποιήθηκε, τον 18ο αιώνα πέρασε τα γαλλικά σύνορα και κατέκτησε Ευρώπη, Αμερική και τον 19ο αιώνα η μεταφορά του άρχισε να γίνεται με φιάλες και όχι με βαρέλια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάστηκαν τα "σπίτια" παραγωγής στη μικρή πόλη από την οποία πήρε το όνομα του. Από το 1909 μάλιστα καθορίστηκαν 6 ζώνες της περιοχής Κονιάκ, που σε αυτές γίνεται η παραγωγή του ποτού.
συνεχίζεται...